Hoe begin je een skincare routine?

Het vinden van de juiste skincare routine kan een hele opgave zijn. Uit hoeveel stappen bestaat het? In welke volgorde smeer je alle producten op je gezicht? Welke serum gebruik je? Wat is dat met vitamine C en moet je nou wel scrubben of niet? Allemaal vragen die overweldigend kunnen zijn.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat elke huid andere wensen en behoeften heeft. Geen enkele huid is hetzelfde en wat voor de een werkt hoeft niet per se voor de ander te werken. Desalniettemin zijn er wel een aantal categorieën waarin je huid kan vallen, bijvoorbeeld een vette huid, een droge huid of een combinatiehuid. Dit wordt ook wel ‘huidtype’ genoemd. Om te weten welke producten bij jou passen is het goed om te weten welke huidtype je hebt. Later meer hierover!

De stappen

De basis van een skincare routine is eigenlijk heel simpel, namelijk ‘cleansen’, ‘moisturisen’ en ‘SPF’. Je begint met reinigen, vervolgens voed je je huid met een crème en je sluit af met een zonnefactor. Dit doe je tweemaal per dag, ‘s ochtends en ’s avonds. ’s Avonds hoef je uiteraard geen SPF aan te brengen. Aan de hand van de wensen, behoeften en type van je huid kun je stappen toevoegen aan deze routine, zoals een toner, serum en/of olie. De vuistregel hierbij is dat producten van licht naar zwaar worden aangebracht. Gebruik je make-up? Dan is het belangrijk dat je je make-up goed verwijdert. Dit kun je met de ‘double cleansing method’ doen.

Stap 1. Pre-Cleanser

Wanneer je make-up gebruikt is het belangrijk dat je deze goed verwijdert. De poriën kunnen verstopt raken en de verzorgingsproducten die je hierna op je huid aanbrengt kunnen hun werk niet doen. Een manier die erg fijn werkt is de ‘double cleanse’. Hierbij maak je gebruik van een product op oliebasis om je make-up als het ware te laten smelten. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk te verwijderen is.

Breng het product aan in je hand en masseer je gezicht met circulaire bewegingen voorzichtig in. Dit kan op zowel een droge als natte huid. Je kunt ook oog-make up verwijderen met deze methode (let erop dat het product parfumvrij is).
Spoel je gezicht met lauw water of maak gebruik van een zacht, nat washandje. Doe dit voorzichtig. Je huid is gevoelig.

Stap 2. Cleanser

Nadat je je make-up hebt verwijdert kun je je huid cleansen. Hierbij maak je gebruik van een product op waterbasis.

Breng het product aan in je hand en reinig je vochtige gezicht.
Spoel je gezicht af met lauw water en dep je huid droog met een zachte en schone handdoek.

Stap 3. Serums/Actives/Exfoliants

Afhankelijk van je huidtype en wat jij wil bereiken kun je tussen het cleansen en moisturizen stappen toevoegen. Je kunt alle kanten opgaan. Heb je last van acne? Dan kun je bijvoorbeeld salicylzuur gebruiken. Wil je tekenen van ouderdom tegengaan? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een retinol. Heb je een doffe huid? Dan kun je gebruik maken van een vitamine C serum. Ook kan het zo zijn dat je meerdere huidproblemen wilt aanpakken en dus van meerdere producten gebruik wilt maken. Dat kan! Let er wel op dat je deze producten in de juiste volgorde gebruikt en dat je geen producten gebruikt die elkaar tegenwerken. Voor adviezen hierover kun je bij ons terecht!

Stap 5. Moisturizers

Nadat je alle stappen hebt gehad sluit je af met een moisturizer. Dit hydrateert je huid en zorgt ervoor dat je huid van vocht wordt voorzien. Je hebt moisturizers met en zonder SPF. Voor je ochtendroutine is het belangrijk dat je na je moisturizer nog een SPF aanbrengt.

Dit waren de basisstappen van een skincare routine. Je kunt het simpel houden met 3 stappen, maar je kunt het ook opbouwen tot 10 stappen of meer. Dat hangt allemaal van jou af! In de toekomst zullen we meer blogs posten met leuke tips en weetjes over huidverzorging. Wil jij ook weten hoe je jouw huid kunt verbeteren, houd onze blogs dan vooral in de gaten!


Blog Gentle Clinics


GentleMax Pro-U

Corona maatregelen update: 15-12-2020 Alle medische behandelingen met een verwijsbrief van de huisarts of dermatoloog gaan voorlopig alleen door! Wanneer je wilt starten met laseren is het [...]

Salicylzuur

Wat is salicylzuur en waar dient dit precies nou voor onze huid? Wat zijn de verschillen tussen al deze zuren? In deze blog legt onze collega Bouchra jullie precies uit wat deze BHA zuur precies doet voor de huid. Alvast veel leesplezier!

Skin oils

Het vinden van de juiste skincare oil kan een hele opgave zijn. Uit hoeveel stappen bestaat het? In welke volgorde smeer je het?Allemaal vragen die overweldigend kunnen zijn.

Hoe begin je een skincare routine?

Het vinden van de juiste skincare routine kan een hele opgave zijn. Uit hoeveel stappen bestaat het? In welke volgorde smeer je alle producten op je gezicht? Welke serum gebruik je? Wat is dat met vitamine C en moet je nou wel scrubben of niet? Allemaal vragen die overweldigend kunnen zijn.

Ervaring van Farrah Mousha

Overal haar, dat was mijn grootste onzekerheid. Van bakkebaarden tot aan haar op mijn vingers. Anderhalf jaar geleden ben ik research gaan doen hoe ik dit volledig [...]

Vitamine C

Wat is nou vitamine C? Vitamine C is belangrijk in onze voeding, maar kan ook veel betekenen in onze skincare routine. Het is tegenwoordig niet meer weg [...]